Japan
Kappa
De Japanse waterduivel
Kappa

The Mysterious Kappa of Japan © mysteriousuniverse.org

In Japan leven kappa’s: agressieve waterduivels die uit rivieren tevoorschijn springen en mensen in het water sleuren om te verdrinken en vervolgens hun bloed te drinken. De naam ‘Kappa’ is een samentrekking van 'kawa' (rivier) en 'wappa' (kind), vrij vertaald betekent Kappa dus ‘kind van de rivier’. In 1818 zijn er in Japan beenderen gevonden waarvan beweerd wordt dat ze afkomstig zijn van het mythische riviermonster ‘Kappa’.

Deze groene reptielachtige wezens hebben enige gelijkenis met een schildpad, maar het woord ‘traag’ staat niet in hun woordenboek. Kenmerkend aan de kappa is dat er zich een holte in zijn schedel bevindt, gevuld met water. Dit water dat hij meedraagt is voor hem van levensbelang want wanneer hij zonder een druppel komt te staan kan hij plots sterven. Hij zet enkel voet aan land om een makkelijke prooi te grijpen, zoals een kind. Hij rent dan op zijn vier poten op zijn prooi af, zet zijn tanden erin en sleurt het mee naar het water. Zijn prooi wacht dan de verdrinkingsdood en vervolgens bijt de Kappa de nek open om het bloed gulzig op te slorpen.

Ook al staat de mens bovenaan het menu bij de Kappa, er is een vrucht dat toch zijn voorkeur geniet en dat is de komkommer. Het is dus raadzaam om in Japan een aantal komkommers binnen handbereik te hebben, zodat als de kappa op je afstormt je de komkommers snel voor je uit kan gooien. Meestal gaat hij dan voor de komkommers, zodat jij dan het hazenpad kan kiezen.

Kinderen worden in Japan dan ook aangemaand zich niet te kort aan de oevers van de rivieren te begeven uit schrik dat de Kappa hen aanvalt en mee in het water sleurt. In de moderne tijd zijn er zelden gebeurtenissen die worden toegeschreven aan de Kappa, maar de vandaag nog steeds aanwezige waarschuwingsborden verklappen dat men nog steeds gelooft dat de ‘rivierkinderen’ zich in de rivieren schuil houden, loerend op een prooi om aan te vallen.

Trivia

Kappa, de emote

Op het videoplatform ‘Twitch’ is de ‘Kappa’ een waanzinnig populaire emote, bedoeld om sarcasme of ironie aan te geven, of gewoon om te gekscheren. De emote is een afbeelding van het hoofd van gewezen Twitch-medewerker Josh DeSeno. Hij verklaarde in een interview dat hij een grote fan is van Japanse mythologie en dat ‘Kappa’ verwijst naar het watermonster dat onder dezelfde naam de Japanse rivieren onveilig maakt.

Het is onduidelijk of dat interview al dan niet werd opgenomen in de komkommertijd. Kappa

Tekst 
Filip Gybels
Mythes & Mysteries