Geografie & Astronomie
TRAPPIST-1

TRAPPIST-1 is een ultra koele dwergster die zich op 39 lichtjaar van de aarde bevindt in het sterrenbeeld Waterman. Op 22 februari 2017 maakte NASA tijdens een persconferentie bekend dat er zich rond deze ster maar liefst zeven exoplaneten bevinden. Het klimaat is op drie van deze planeten zodanig dat er vloeibaar water zou kunnen voorkomen, een voorwaarde voor leven.

Proxima Centauri b

Proxima Centauri b (ook bekend als Proxima b) is een exoplaneet in het sterrenbeeld Centaur op 4,2 lichtjaren van de aarde.

De planeet draait in een baan om de rode dwergster Proxima Centauri en bevindt zich het dichtst bij ons zonnestelsel.

De massa van de planeet is minimaal 1,3 keer de massa van de aarde. De planeet draait in 11,2 dagen om Proxima Centauri en bevindt zich in de ‘bewoonbare zone’. Er is mogelijk vloeibaar water (en dus ook leven) aanwezig op deze planeet.

Het Zonnestelsel

Het zonnestelsel is het planetenstelsel dat bestaat uit de Zon en de hemellichamen die door de zwaartekracht aan de Zon gebonden zijn. De Zon is een klasse G2 ster met een diameter van 1,39 miljoen kilometer. De Zon neemt 99,86% van de massa in het zonnestelsel voor haar rekening.

Ontstaan

Het zonnestelsel ontstond ongeveer 4,5 miljard jaar geleden, toen een interstellaire gaswolk om onbekende reden actief werd en door zijn eigen gewicht begon te krimpen en steeds sneller rond te draaien, waarna in het midden van deze gaswolk de zon ontstond.